Bedrijfsverandering

Hoe overleven moderne bedrijven in een digitale economie met een moordende concurrentie en een steeds kleinere window of opportunity

“Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en bedrijven die daar niet tijdig in meegaan, lopen het risico dat ze uit de markt gedrukt worden door hun concurrenten. Innovatie is noodzakelijk om te overleven, maar om dat snel te kunnen doen zijn nieuwe manieren van denken en werken binnen organisaties nodig.”

Big Data is de nieuwe olie
De wereldeconomie beweegt nog steeds volgens de Kondratieffgolven. “De pieken die we sinds 1771 elke 50 à 60 jaar hebben gezien, stonden allemaal in het teken van belangrijke economische middelen als water, stoom, olie, energie en ICT. Dat de laatste golf de grootste impact heeft gehad, mag duidelijk zijn, maar we staan pas aan het begin. ICT is inmiddels onderdeel van een veel groter geheel, technologie en we staan in feite aan de vooravond van een nieuwe groeiperiode waarin NBIC centraal zullen staan (nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en cognitieve wetenschap). Deze grote verandering begint met informatietechnologie en cognitieve wetenschap.

Data is de nieuwe olie”. “Hoe gebruik je informatie optimaal om je organisatie vooruit te helpen?” Big Data als het verbindende element in een nieuwe industriële revolutie. Verder is er een groeiende rol van apps binnen bedrijven. “Alles gaat naar het app-model over, waarbij de bedrijfsprocessen in het datacenter draaien en het werk wordt gedaan via een breed ecosysteem aan apps.  Verder zijn ontwikkelingen als the Internet of Things, wearable computing, drones, Google Glass en brain-computer interfaces een grote impact gaan hebben op het bedrijfsleven. “Bedrijven moeten leren omgaan met al deze nieuwe technologie en snelle verandering. Agile-werken is van levensbelang om kennis van je medewerkers te vertalen naar bedrijfsresultaten. Dat doe je niet in een traditioneel IT-project.

Extreme verwachtingen
De toekomst kan niet voorspeld worden, maar wordt gecreëerd. Een bijproduct daarvan is dat de verwachtingen van klanten soms extreem hoog zijn: “Er ontstaat een maatschappij waarin klanten extreme verwachtingen hebben. Je moet keer op keer de wow-factor op hun gezicht zien te toveren.” Als resultaat moeten organisaties, groot en klein, steeds sneller nieuwe producten introduceren. “Elke twee à vier weken moet je met  iets nieuws komen. Dat doe je niet door stealth te ontwikkelen. Je moet in alle openheid snel op basis van een aanname een concept te ontwikkelen om te valideren of het een succes kan worden.” Agile werken en ideeën uit de Lean Startup sluiten volgens Franken volledig aan op die gedachte. “Je moet de toekomst ter plekke creëren en zorgen dat je snel feedback krijgt. Zo maak je  sprongen, waarbij je soms slaagt en soms faalt, maar het is noodzakelijk. Dat geldt zelfs voor een enorm bedrijf als Facebook. Het bedrijf zat eigenlijk iets te lang stil, maar introduceerde recent toch weer de compleet nieuwe Paper-app.” Franken stelt dat bedrijven moeten proberen een adaptieve organisatie te worden die open staat voor verandering en denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ook zouden bedrijven hun medewerkers meer moeten belonen voor innovatieve ideeën, iets wat volgens hem nog te weinig gebeurt. Verder is het ondernemersklimaat in Nederland volgens Franken niet optimaal, omdat er vaak negatief wordt gekeken naar falende bedrijven, in plaats van innovatie aan te moedigen. Er zijn tal van bedrijven die niet op tijd zijn meebewogen met de markt, zoals Kodak, dat van jarenlang markleiderschap in hoog tempo failliet ging door de opkomst van digitale fotografie. Daar tegenover zijn er ook bedrijven die het juist erg goed doen door dingen drastisch anders te doen dan de concurrentie. Hierbij noemt hij de elektrische autofabrikant Tesla, dat in feite een distruptief bedrijfsmodel introduceerde voor de traditionele auto-industrie en nu ook plannen heeft om de energiemarkt op zijn kop te zetten.

oosterwal consultancy