Wat doet een e-Commerce Manager

Digital transformation


Wat doet eigenlijk de e-Commerce Manager / Director


De e-Commerce Manager is leidinggevend aan teams met vaak tussen de 5 en 15 FTE. Leidinggevende ervaring is daarom een belangrijke pré. Belangrijker dan de leidinggevende ervaring is echter de ervaring in e-Commerceomgevingen. Het vakgebied is dusdanig complex dat het lang duurt voordat een manager zonder e-Commerce ervaring up to speed is.

Waar in de organisatie
De e-Commerce Director moet bekend zijn met de taken en verantwoordelijkheden van de IT, web development, finance, logistiek en marketing afdelingen. Hij moet de interfacing met die afdelingen creëren om zo de e-Commercekant van het bedrijf vorm te geven en zichtbaar te maken. Sommige bedrijven zijn van mening dat e-Commercemanagement een marketing functie is, zien het als een web design en ontwikkeling functie, anderen een IT-functie. En de derde groep is de rol van e-Commerce Director al voorbij. Daar ligt het eindverantwoordelijke niveau van de online business bij CMO of CCO.

e-Commerce Director is sales driven
En is er natuurlijk voor om online inhoud te geven aan allerlei marketing gerelateerde zaken en deze op een goed technisch platform te realiseren en te presenteren. Echter, als een webwinkel niets toevoegt aan omzet en winst, wordt het geen feest. Immers zijn dit vaak de belangrijkste bedrijfsdoelstellingen.

Boost digitale transformatie
Groei in deze tijd eist een slimme aanpak waarbij constante verbetering nodig is, beslissingen gemaakt moeten worden op basis van data en het bieden van de ultieme customer journey, zowel online als offline in bijvoorbeeld de winkel) een eis is.

Na gewerkt te hebben bij meerdere bedrijven in de afgelopen jaren, kwam ik tot verschillende redenen waarom sommige e-Commerceplatformen /of initiatieven niet groeide.

Goed de e-commerce manager checklist:


1. Geen team of te weinig kennis in huis
Je werkt met verschillende partners voor het verbeteren van je webshop of hebt een kleine team die heel hard werkt maar niet de nodige kennis heeft om de volgende stap te maken. Team opbouwen is iets wat ik altijd doe,
• Of het nu een data manager is voor verkoop/stock/marge rapportages en het opzetten va een PIM met compleet inrichten van meet- /weeg- en fotografiestraat (PGZ)
• Of een Online Marketing & Customer Service team (Scotch & Soda)
• Of een international online lead team om zo campagnes in heel Europa te runnen (AudioNova)

2. Er zijn geen duidelijke processen
Je hebt geen duidelijke structuur en/of proces waardoor veel zaken zomaar gedaan worden. Je weet dat een duidelijke structuur zal helpen maar door dagelijkse werkzaamheden kom je niet aan toe. Processen daar word ik blij van
• Een logische flow is er niet zomaar en deze implementeren door het hele bedrijf is vaak een lastige klus

3. Technische infrastructuur kan het niet aan
Je gebruikt verschillende software die niet/nauwelijks met elkaar communiceren. Je bent zodanig snel gegroeid dat je op kwaliteit moest inleveren en daarom heb je een zwak systeem, met veel vertraging en geen actuele (eenduidige) klant- /product- /omzet en forecastdata. Elk bedrijf heeft deze problemen
• Bij AudioNova gebruikten we een legacy POS systeem waar geen prospectus in konden
• Binnen Euretco hebben we een tweede ERP systeem naast alle nieuwe e-Commerceoplossingen moeten installeren
• Bij Springer waren we redelijk pragmatisch en ipv een aanpassing in het centrale SAP systeem in Duitsland te doen, heb ik ervoor gekozen met Exact de e-Commerceboekhouding te doen en maandelijks een regel in SAP handmatig te boeken “omzet webshop NL”

4. Te weinig resources
Je weet wat je wil maar je hebt geen genoeg mankracht om het uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat belangrijke werkzaamheden niet of te laat geleverd worden.

5. Je verzamelt data maar je gebruikt het niet
Vanuit verschillende programma’s (website, webshop /email marketing, adwords, A/B testing/ verkoop) heb je data over je klanten, producten en gedrag. Echter gebruik je dit niet in je besluitvorming en veel besluiten worden nog steeds op basis van onderbuik gevoel gemaakt.

6. Missende strategie en plan
Door de dagelijkse werkzaamheden heb je geen e-Commercestrategie en plan. Tijd gaat voorbij en je ziet geen groei.

7. Het is geen one-man show
Digitale transformatie van het business model heeft top-down support van C-level nodig om het uiteindelijk bedrijfsbreed te laten bloeien. Uiteindelijk heeft digitalisering impact op alle afdelingen en werkzaamheden.


Om op succesvolle wijze e-Commerce binnen de organisatie over het voetlicht te brengen, moet de e-Commerce Director geen programmeur, een marketeer, of een web ontwikkelaar zijn, maar iemand die bekend is met elk van deze functies. En snappen hoe de professionals binnen deze afzonderlijke vakgebieden moeten worden gefaciliteerd.


Goede e-Commercemanagers hebben specifieke kenmerken:
• beheren en bewaken de e-Commercevisie van het bedrijf.
• zien commerciële kansen en hebben oog voor de balans van het bedrijf.
• snappen dat alles binnen e-Commerce draait om de klant.
• zijn bedreven in het vormen van samenwerkingsverbanden binnen de organisatie.
• zijn in staat om nieuwe initiatieven en nieuwe online business kansen te herkennen.
• zijn goed georganiseerd en kunnen taken prioriteren.
• erkennen dat het succes van het e-Commerce initiatief schuilt in de mate waarin de behoeften van de klant wordt bevredigd en om de stappen van de concurrentie voor te blijven.

Harde feiten:
De e-Commerce Director moet allround kennis hebben van alle aspecten van e-commerce.
• Online distributie en markt strategie
Strategie voor maximaliseren marktaandeel met behulp van e-commerce
Distributiemix in relatie tot concurrenten en wederverkopers
Multi(Omni)-Channel verkoop aanpak

• Leidinggeven aan e-Commerceteams
Werven van de juiste mensen
Opleiden en coachen

• Optimaliseren van traffic
Search engine marketing (SEO)
Display advertising & Affiliate marketing
Social Media & E-mail marketing

• Optimalisatie van websites/webshop/e-commerceplatform
Interactie ontwerp
Visueel ontwerp

• Webanalytics A/B en multivariate testen funnel optimalisatie

Belangrijk is echter dat de e-Commerce Director geen specialist hoeft te zijn op deze aspecten. Hij of zij moet voldoende kennis hebben om de specialisten in zijn team te begeleiden en te beoordelen.
Daarnaast moet de e-Commerce Director dusdanig op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen e-Commerce om een duidelijke visie te hebben op de manier waarop e-Commerce het beste ingezet kan worden om het bedrijfsresultaat en rendement te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.